Nincs is jobb, mint amikor a hideg téli napokon egy kis tavaszi friss illatot csempész a jácint a lakásunkba. Ha mindezt mi szeretnénk megcsinálni, akkor ideje elkezdeni a jácint hajtatását. Mivel a kertbe is most kellene elültetni a hagymákat, ezért szinte mindenhol beszerezhető a virághagyma.
Hozzávalók:
- jácint hagyma
- üveg edény - lehet venni hajtató edényt, de bármilyen üveg megfelelő
Elkészítés:
- Tegyük a virághagymát 2-3 napra a fagyasztóba - ennek az a funkciója, hogy átverjük a hagymát és a téli hideget mesterségesen idézzük elő számára.
- Válasszunk egy üveg edényt - itt az a legfontosabb, hogy olyan keskeny legyen a szája, hogy a virághagyma illeszkedjen az üveg szájára pl. bébiételes üveg. A virág hagymának nem szabad a vízbe érnie, mert akkor berohad. Ha nincsen ilyen kis szájú üvegünk akkor se essünk kétségbe, úgy tudjuk elérni, hogy a hagyma a ne érjen a vízbe, hogy pl. egy fakanalat teszünk az üveg tetejére keresztbe és arról lelógatjuk a hagymát. Persze a legkényelmesebb megoldás - külön erre a célra kapható - hajtató edény, de sajnos ez már nem olyan olcsó. Megvásárolható kertészeti áruházakban.
- A virághagymát ezt követően sötét helyre kell tenni, kb. 10 fokos helyre. Én az ágy alá tettem, messze a radiátortól, de akár egy hűvösebb ablak is megfelelő, de figyeljünk rá, hogy ne kapjon még ilyenkor napfényt.
- Időnként nézzünk rá, hogyan fejlődik a gyökere és ha szükséges pótoljuk a vizet. Ha már azt látjuk, hogy nagy gyökere van és fejlődésnek indult a hajtása, akkor ideje kivenni a sötét helyről.
Hogy ne csak illatával kápráztassa el lakásunkat, érdemes egy kicsit kidíszíteni a virághagymát és így akár ajándékba is tudjuk adni.