Alkotások virágokból és minden másból

Sziasztok Kedves olvasóim!:) A blogot azért hoztam létre, hogy minél több kedves, szép, kreatív és érdekes alkotást készíthessünk együtt. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen egyszerű szépet alkotni, olvass bele a blogba! Ha bármilyen kérdésed, kérésed van keress bátran: takacs.zita@gmail.com Sok sikert, jó munkát! :)Szabóné Takács Zita

Friss topikok

Naptár

május 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Állandó oldalak

Jácint - karácsonyra

2014.10.27. 09:45 :: Zita Szabóné Takács

Ha sikerült kihajtatnunk a virághagymát, vagy esetleg már hajtatott jácintot vásároltunk, akkor érdemes egy kicsit kidíszíteni. Így a lakásunkat is szebbé teszi, vagy akár ajándéknak is tökéletes.

A díszítés fantáziánkra van bízva, ha körbe nézünk a lakásban biztosan találunk hozzá kellékeket. Lehet ez csomagoló anyag, szallag, drót, gyöngy, akár kis fa dekorációs elemek, karácsonyi díszek, gömbök stb.

Néhány egyszerű ötlet:

DSC_1255[1].jpgDSC_1259[1].jpg

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony jácint diy díszítés

Jácint hajtatás - téli napokra

2014.10.27. 09:16 :: Zita Szabóné Takács

Nincs is jobb, mint amikor a hideg téli napokon egy kis tavaszi friss illatot csempész a jácint a lakásunkba. Ha mindezt mi szeretnénk megcsinálni, akkor ideje elkezdeni a jácint hajtatását. Mivel a kertbe is most kellene elültetni a hagymákat, ezért szinte mindenhol beszerezhető a virághagyma.

Hozzávalók:

 • jácint hagyma
 • üveg edény - lehet venni hajtató edényt, de bármilyen üveg megfelelő

Elkészítés:

 1. Tegyük a virághagymát 2-3 napra a fagyasztóba - ennek az a funkciója, hogy átverjük a hagymát és a téli hideget mesterségesen idézzük elő számára.
 2. Válasszunk egy üveg edényt - itt az a legfontosabb, hogy olyan keskeny legyen a szája, hogy a virághagyma illeszkedjen az üveg szájára pl. bébiételes üveg. A virág hagymának nem szabad a vízbe érnie, mert akkor berohad. Ha nincsen ilyen kis szájú üvegünk akkor se essünk kétségbe, úgy tudjuk elérni, hogy a hagyma a ne érjen a vízbe, hogy pl. egy fakanalat teszünk az üveg tetejére keresztbe és arról lelógatjuk a hagymát. Persze a legkényelmesebb megoldás - külön erre a célra kapható - hajtató edény, de sajnos ez már nem olyan olcsó. Megvásárolható kertészeti áruházakban.
 3. A virághagymát ezt követően sötét helyre kell tenni, kb. 10 fokos helyre. Én az ágy alá tettem, messze a radiátortól, de akár egy hűvösebb ablak is megfelelő, de figyeljünk rá, hogy ne kapjon még ilyenkor napfényt.
 4. Időnként nézzünk rá, hogyan fejlődik a gyökere és ha szükséges pótoljuk a vizet. Ha már azt látjuk, hogy nagy gyökere van és fejlődésnek indult a hajtása, akkor ideje kivenni a sötét helyről.

Hogy ne csak illatával kápráztassa el lakásunkat, érdemes egy kicsit kidíszíteni a virághagymát és így akár ajándékba is tudjuk adni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: jácint hajtatás

Parafa ajtódísz - kopogtató

2014.10.17. 13:46 :: Zita Szabóné Takács

Az ősz a szüretelés időszaka és ha már szőlő, akkor bor és parafa. Parafa nagyon jó alapanyag lehet sok kreatív dísznek, többek között az ajtódísznek, kopogtatónak is.

Alapanyagok

 • parafa dugó - nagyon jó a használt, hiszen a bortól színes, de lehet venni gazdaboltban olcsón újakat
 • szalma koszorú alap
 • szallag
 • színben megfelelő apró száraz növények

parafa-lila.png

Elkészítés

Viszonylag egyszerű, azonban elég időigényes.

A parafa dugókat ragasztgassuk körbe a szalma koszorú alapon és a végén az apró száraz növény díszekkel ragasztassuk be a hézagokat, ezáltal színesebb lesz és a koszorú alap sem fog látszani.

Ha nem szeretnénk száraz növényeket tenni a díszre, akkor érdemes a koszorú alapot előtte bevonni, hogy ne látszódjon ki a szalma alap. Ehhez használhatunk anyagot, ami színben megfelel, vagy akár szizált, vagy száraz növényként kapható moszatot.

Néhány parafát feldobtam azzal, hogy bevontam szalaggal.

Tipp: Érdemes néhány parafát elvágni és akkor mutatósabban fel lehet ragasztani és jobban ki lehet tölteni a teret is.

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad parafa ajtódísz kopogtató DIY

Tök asztaldísz

2014.10.13. 15:41 :: Zita Szabóné Takács

Az ősz egyik kedvence a sütőtök - ami mindazon felül, hogy finom - dekorálás szempontjából is jó alapanyag. Én most egy asztaldíszt készítettem belőle. Elkészítése egyszerű és nagyon látványos dísze lesz lakásunknak, vagy akár vendégségbe is vihetjük.

Alapanyagok:

 • sütőtök
 • vizes tűzőhab (oázis)
 • legalább 2 féle "virág" - én rézvirágot és bogyót használtam
 • valamilyen zöld, akár többféle is, és/vagy akár őszi levél

 

Szerintem napjainkban a rézvirág kicsit elhanyagolt virág, régen szinte minden nagymama kertjében megtalálható volt. Számomra igen kedves virág, hiszen sokszínűségével az ősz igen üde színfoltját képezi.

Virág_35_k.jpg

Elkészítés

 1. Sütőtök előkészítése
  A sütőtök megválasztásánál arra figyelj, hogy lehetőleg az alsó rész, amit használni fogsz egészséges legyen. Levágjuk a tetejét, kimagozzuk és én ezen felül még tovább mélyítettem a részt.
 2. Vizes tűzőhab előkészítése
  Nagyjából akkorára vágom a tűzőhabot, hogy a tök felső egyharmadába lehessen bele szorítani és egy kicsit még a tök felett kilógjon - 3-4 cmt. Ezt követően beáztatom, majd egy kicsit kinyomkodom belőle a vizet.
 3. Növények előkészítése
  A növényeket lehetőség szerint ferdén vágjuk el, mert így jobb a nedvszívó képességük. Ha ez nem sikerül annyi a fontos, hogy éles szerszámmal vágjuk le, mert a letört virágot nem lehet jól beleszúrni a tűzőhabba.
 4. Dekorálás
  Én minden esetben a "kitöltő" növényekkel szoktam kezdeni és utána helyezem el a "fő" virágokat. Jelen esetben a leveleket tettem körbe, utána a bogyókat szúrtam az oázisba. Amennyiben apró virágokkal díszítesz, úgy sokkal több növényre van szükség. Szerintem ennek az előnye, hogy sokkal többszínű lesz az alkotás. Természetesen a több növény miatt az elkészítés hosszabb időt vesz igénybe.
  Minden esetben figyelj arra, hogy a tűzőhab sehol ne látszódjon ki!

Tipp: A vizes tűzőhabot soha ne nyomkodd a víz alá, hagyd hogy megszívja magát. Így sokkal tovább tartja a vizet. A tartósságot tovább fokozza, ha időnként vízzel lespricceled.

Készítsd el Te is - gyors, olcsó és az eredmény látványos :)

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad ősz tök asztaldísz rézvirág DIY

Rag wreath - rongy koszorú

2014.10.09. 09:39 :: Zita Szabóné Takács

Az ősz sokszínűségét, vidám színeit nagyszerűen bele lehet csempészni az úgynevezett "rag wreath" néven ismert ajtódíszbe. Magyarul rongy koszorúnak hívom, ami utal a koszorú alapanyagára.

Amiért érdemes ezt a koszorút választani:

 • Az elkészítéshez használhatsz maradék anyagokat, akár régi ruhadarabot, vagy szalagot is
 • Olcsó és látványos
 • Szép színes, változatos
 • Egyszerű az elkészítés, nem igényel különösebb kézügyességet

Amit mérlegelj az elkészítés előtt

 • Nagyon sok anyag kell hozzá
 • Időigényes az elkészítés

Hozzávalók:

 • Sok színes anyag - lehetőleg hasonló típusú anyagot használj. Én a vászon anyagot javaslom, mert annak jó tartása van
 • Drót

Elkészítés - Hogyan csináld magad (DIY):

1. Drótból az alap elkészítése

Először a drótból készítsd el a koszorú alapját. Én ehhez ruhatisztítós vállfát használtam. Érdemes két alapot formázni, különböző méretben és utána őket összedrótozni. Azért lehet jó ezt használni, mert akkor szélesebb koszorút kapsz és az anyagokat is változatosabban tudod a koszorúra csomózni. Mint minden dísznél itt is nagyon fontos, hogy az alap amire dolgozol teljesen el legyen fedve.

2. Az anyagot csíkokra szabdalása

A különböző színű anyagokat vágd fel tetszőleges csíkokra, az sem baj, ha nem teljesen egyformák. Gyorsabb, ha az anyag szálirányában téped az anyagot és a dísz szempontjából szép is. Ha van otthon cikk-cakk ollód, akkor azzal is készítheted az anyag darabokat, ez egy kicsit változatosabbá teszi a díszedet.

3. Az anyagok felkötözése

Ezt követően már nincs más hátra, mint az anyagokat változatosan felcsomózod a koszorú alapra. Ehhez csak türelem kell és sok idő :)

Rag wreath - rongy koszorú.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad ajtódísz kopogtató DIY rag wreath rongy koszorú

Levendula kopogtató - DIY

2014.06.25. 14:54 :: Zita Szabóné Takács

Levendula kopogtató-blog.jpg

Nagyon imádom a levendulát, viszont nagyon "szemetel" és ez időnként vissza tart attól, hogy ezzel alkossak. Ennél az ajtódísznél - kopogtatónál - olyan megoldást kerestem, ami tartós, ezért választottam a ragasztást.

Elkészítési idő: max. 1óra

Hozzávalók:

 • morzsolt levendula
 • szalma koszorú alap
 • lila organza
 • csipke
 • gyöngy
 • egy kis szárított növény
 • drót, gombostű, ragasztópisztoly, lila szalag

Elkészítés lépésről-lépésre:

 1. Koszorú alapot vonjuk be az organzával  - cél, hogy eltakarjuk a kevésbé mutatós alapot. Én ezt most gombostűvel csináltam, de ez történhet dróttal is, vagy ragasztópisztollyal. Ez utóbbinál ez a veszélyes, hogy a koszorú alapot rögzítő damil megolvadhat, illetve az organza elég vékony, így könnyen megégethetjük az ujjunkat.
 2. Először mindig a nagyobb díszeket szoktam felragasztani, így a száraz növényi részeket ragasztottam fel - ragasztópisztollyal.
 3. Ha kialakult a fő rendezés, eldöntöttem, hogyan fog állni a koszorú és rögzítettem egy akasztót. Drótból meghajlítva és betekertem szalaggal, amit a végén ragasztóval rögzítettem.
 4. Azokra a részekre ahova a levendulát szántam - ragasztót tettem, rászórtam a levendulát, majd egy kis bottal/hurkapálcával jól belenyomkodtam. Természetesen a gyöngyök is ilyen formában kerültek a helyükre.
 5. Az alkotás befejezésekor került fel a csipke, ragasztópisztollyal. Jó tanács, hogy a csipke széleit ragasztózzuk és pálca segítségével nyomjuk rá a koszorúra, az alkotás lezárásaként.

Tipp:

Készítés során néha rázzuk meg, hogy a felesleges levendulák leessenek és a hézagokat még időben pótolni tudjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad levendula így készült kopogtató DIY

Karácsonyi csomagolás

2013.12.06. 13:40 :: Zita Szabóné Takács

És ha már minden elkészült a lakásban a fa is pompásan díszeleg, akkor már csak az ajándékok kellenek a fa alá. Hogy a csomagolást is kicsit változatosabbá tegyük, néhány egyszerű megoldás.

DSC_0077.jpg

DSC_0076.jpg

toboz_1.jpg

DSC_0078.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony ajándék csomagolás

Karácsonyfadísz - gömb és tészta

2013.12.04. 14:28 :: Zita Szabóné Takács

A karácsonyfákat kezdetben csak gyümölcsökkel és édességekkel díszítették, majd később megjelentek az üvegdíszek. A leggyakoribb napjainkban, amikor különböző gömböket tesznek a fára, ezeket is lehet egy kicsit mássá tenni. Néhány ötlet a gömb díszekre:

 

homemade-christmas-ornaments-paper-crafts-red-white.jpg

Ez utóbbit, már én is elkészítettem, és a kép alapján bár egyszerűnek tűnik, rögtön az elején több kérdés is felmerült bennem pl. hány centiméteresek legyenek a csíkok?

Néhány jó tanács a készítéshez: Mindkét színből 9*1 cm-es csíkokat vágtam és én a képtől eltérően 10db/színnel dolgoztam. 1 cm-es átmérőjű köröket használtam és a közepén lévő "henger" 3*4 cm-es volt. A fűzéshez érdemes dekordrótot használni, mert az könnyen kezelhető és mégis van tartása, de ez nincsen, akkor szerintem egy kicsit vastagabb cérna, esetleg vékony fonal is megteszi. Nekem ennyire tökéletesen nem sikerült felhajtogatnom, de szerintem így is szép lett :)

Egy kicsit más és könnyen elkészíthető, és olcsó díszek a tésztából készült díszek. Ezt akár gyerekekkel együtt is el lehet készíteni, az ő fantáziájuk meglepő dolgokat szokott produkálni. Tésztából készült díszek:

 

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad karácsony tészta gömb karácsonyfadísz

Adventi - alkotóműhely

2013.12.01. 07:41 :: Zita Szabóné Takács

A hétköznapi gondolatok/problémák után mindenkinek kellemes kikapcsolódás volt a szombati "alkotóműhely". Az összegyűjtött ötletek és a meglévő kellékek segítségével mindenki elkészítette az adventi lakásdíszét - akár többet is.

Jó társaság, kellemes hangulat és gyönyörű alkotások jellemezték a tegnap estét :)

A legtöbb alkotást a kötött dolgok ihlették - régi pulcsi, sapka nagy segítség volt, de a legelszántabb saját maga kötötte meg a kopogtatóra valót. A koszorúkon és kopogatón kívül készültek lakás és karácsonyfa díszek is.

Az elkészült remekművek:

IMG_7720-kicsiben_2.jpg

A kreatív csapat:

csoport-kicsiben.jpg

Éjfél után az első gyertyákat is meg tudtuk gyújtani:

első gyertyák-kicsiben.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony advent koszorú kopogtató lakásdísz alkotóműhely

Karácsonyi lakásdíszek - girland és fenyő

2013.11.25. 13:21 :: Zita Szabóné Takács

Az adventi koszorún és az ajtó kopogtatón kívül más formában is díszíthetjük lakásunkat.

Ajtó fölé, kandallóra, korlátra felfuttatni az úgynevezett girlandokat szoktuk, ami részben a a paradicsomi fára tekeredő kígyót, részben a teremtést átszövő időszálakat jelképezik. Ha a girlandot már most szeretnék feltenni, akkor érdemes műfenyőt választani alapnak, de ha csak az utolsó hetekben helyezzük ki, akkor bátran elkészíthető örökzöldekből is.

girland.jpg

Ha esetleg nincsen lehetőségünk nagy fenyőfát állítani, vagy szeretnénk egyet miniben is elhelyezni akár a munkahelyünkön is, akkor érdemes megnézni ezeket a fenyőfa és fa formájú díszeket.

Modern+Christmas+Decorating+Ideas_1.jpg

 

toboz-fenyő.jpg

 

gombos-fa.jpg

tűlevélből.jpg

gömb-fa.jpg

díszes-fenyő.jpg

fenyő.jpg

kisfa.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony advent fenyőfa lakásdísz girland kisfa