Alkotások virágokból és minden másból

Sziasztok Kedves olvasóim!:) A blogot azért hoztam létre, hogy minél több kedves, szép, kreatív és érdekes alkotást készíthessünk együtt. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen egyszerű szépet alkotni, olvass bele a blogba! Ha bármilyen kérdésed, kérésed van keress bátran: takacs.zita@gmail.com Sok sikert, jó munkát! :)Szabóné Takács Zita

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Állandó oldalak

Színek

2013.10.25. 18:09 :: Zita Szabóné Takács

Mielőtt bármilyen alkotásnak neki kezdesz, érdemes végig gondolni, hogy milyen színekben szeretnél gondolkodni.

A színekkel kapcsolatban néhány fontos tudnivaló, érdekesség.

  1. Három alapszínt különböztetünk meg: vörös, sárga, kék - a többi szín ezek különböző arányú keveréseiből jönnek létre
  2. Hideg (zöld, kék, ibolya) és Meleg (vörös, narancs, sárga) színeket különböztetünk meg. A hideg színek általában távolító hatásúak, passzívak, alárendelt szerepük van az alkotások során. A meleg színek közelítő hatásúak, aktívak és dominánsak az alkotásokban.
  3. Egy alkotás során maximum három színt - azok különböző árnyalataival - érdemes használni

 

A színek tanulmányozása során fontos megismernünk a színkört. A színkör közepét a három első rendbeli-, vagy alapszínből álló háromszög alkotja.

Első rendbeli színek:  sárga, vörös, kék

A háromszög oldalain található két első rendbeli szín keveréke adja a három másodrendű- keverékszínt, melyek a hatszög oldalait alkotják.

Másodrendű színek:  sárga + vörös = narancs, sárga + kék = zöld, vörös + kék = ibolya

A színkört alkotó tizenkét részre osztott körgyűrűben a hatszög csúcsainál elhelyezkedő részekben a rámutató három első- és három másodrendű szín található. A körgyűrűn, így minden második rész üresen maradt, ezekbe kerültek a két oldalt mellettük található színek keverékéből keletkező harmadik rendbeli keverék színek.

Harmadik rendbeli színek:  sárga + narancs = sárgásnarancs, vörös + narancs = vörösesnarancs, vörös + ibolya = vörösesibolya, kék + ibolya = kékesibolya, kék + zöld = kékeszöld, sárga + zöld = sárgászöld

 

Ha a színekkel kacsolatban szeretnél még picit bővebben olvasni, ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt: http://stilusmentor.hu/egy-kis-szintan/

 

Szólj hozzá!

Címkék: színek színkör alapszín

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativvirag.blog.hu/api/trackback/id/tr435599183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása